Succes-kriterierne for udvendigt samvær defineres i TV-dyst om at være den bedste middags-vært (Gud hjælpe mig!)

DR har endnu engang lammet dansk public-service med koncept-programmet Kom til Middag. Programmet handler om par-middage, og kan ses som en lærerig forberedelse i værtsskab for både overklasse- og middelklasseløg ved muffen. Her gives karakter for bl.a. madens kvalitet, den sociale atmosfære, vinens kvalitet og parmiddagens helhedsoplevelse. Kan du også høre landets middagsgæster på vej hjem fra næste middagsslapperas? "Jeg giver dem et lille syvtal for middagen, men et nital for helhedsoplevelsen."
I en tid hvor danskerne angiveligt har stadig mindre tid til samvær med venner samt fx foreningsarbejde, fordi arbejdet fylder stadig mere i hverdagen, er det da ærgeligt, at TV-konceptudviklerne søger at gøre også socialt samvær målbart. Vi nærmer os en verden, hvor det eneste tilbageværende fredhellige domæne er det aflåste lokum.

Jeg venter stadig på programmet Kom til diskussion, hvor gæsterne giver karakter for kvaliteten af parmiddagens politiske diskussion, argumentation, opbyggelighed, humor, musikalitet, afslappethed eller bare værtens evne til at lade samværet udvikle sig som det selv vil.

Er det bare mig, eller hersker der normer for parmiddagens tilladte karakter/udvikling? Er der uskrevne retningslinier for hvorvidt vi fx må forlade hinanden i politisk uenighed ved aftenens afslutning (på bedste Dostojevski-manér)? Eller er man for pæn i Danmark? Så pæn, at man ovenikøbet vælger at glo på TV, der udstikker retningslinier og succeskriterier for korrekt samvær, hvor udfordringerne berøre de udvendige aspekter? Kom til Middag udgør en kedelig øvelse i kosmetik og overfladiskhed, der forhåbentlig ikke bliver toneangivende for fremtidens mange hyggeaftener landet over.

Advertisements

One response »

  1. Massimo says:

    Alt er dækket ind efterhånden. Det næste bliver vel programmet “Se mit lokum”, hvor deltagere dyster om den maksimale udtømning med minimal lugt og lyd. Eller et reality-show hvor et tv hold dyster over et andet tv hold om at lave det mest outrerede reality show nogensinde.

    Men lidt alvorligt, og sat lidt på en spids: Uden gnister, ingen ild. Total konsensus, ingen passion. Stagnation og Pia K. Passivitet og pænhed. Brød og underholdning. Pas dig selv, bland dig udenom. Det er ikke mit bord, det er der en anden, der klarer. Hold det for dig selv, spær det inde, luk det af og vær så perfekt i alt hvad du foretager dig. Vær populær. Distancér. Og køb det, prøv det! Lad dog barnet. Guldklumpen. Epicenteret. Og arbejd! Arbejd! Effektivisér! Hvad laver *du* så? Ingen plads til afvigelser af normen, følg stien og få afløb, når du er på ferie. Stress og jag og statussymboler. Hvordan har du det? Jeg har det godt, tak. Tak. Tak. Selvtak. Vær korrekt, men ironisk. Jeg har ret, men du har også ret. Ret mig ikke. Det taler ‘Man’ ikke om. ‘Man’ bør. ‘Man’ gør. Man er vel alle flest. Tag stilling, men ikke ansvar. Rend os i traditionerne og ambitionerne, men vær bange hvis andre har dem. Vær bange. Meget bange. Det er dem, ikke os. Ikk’ oss’? Jo jo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s