"Vi finder ikke morgendagens løsninger hos gårsdagens avantgarde, for de har for travlt med at skrive deres erindringer."

Sesam læser avis, og leger det er ham der interviewer demiurgen:

En polsk-jødisk demiurg Rumi Talad, hvis bror som syvårig brændtes i Birkenau, udbreder sin visdom i interview om afsked. Sesam siger:

– Jeg er meget optaget af hvad det egentlig vil sige at elske et andet menneske. Kan du ikke være i tvivl?

– Ikke det mindste. Jeg ved hvordan det føles. Hvis man virkelig elsker, prøver man aldrig at forandre den, man elsker. I stedet prøver man at forandre sig selv for den elskede. Den forskel er afgørende. Det er en lille smule lettere at forandre sig selv.

– Men man siger at kærligheden kan dø? uddyber Sesam.

– Ugebladsskrøne. Undskyldning for dovenskab. Hvis kærligheden dør, var den død fra starten. Forældrene kan aldrig holde op med at elske deres børn. Det sammen gælder for et kærlighedsforhold mellem to voksne mennesker. På dansk må man ikke sige, ”jeg har det dårligt”. Der hersker en følelsernes kultur, og jeg tror ikke at man bliver sundere af det. Verden er fuld af bøger, antikviteter, lort og pis, men mennesker er uforudsigelige: Hver af os bærer på gåder, som vi selv kun kan skimte et hjørne af. Man tackler ikke en afsked af sin elskede, man lærer at leve dag for dag. Jeg tror ikke på skrønen om at tiden som en veldæsig dame læger alle sår. Måske er den eneste redning seniliteten, hvor hjernen langsomt går i opløsning. At miste er at blive amputeret, og visse vælger en protese, men jeg vælger krykken, trods det ekstra besvær. Danmark ligefrem stinker af ensomhed, selvvalgt eller påtvunget. Jeg er ikke bange for at være alene, men bange for ensomheden. Forskellen på de to ting er stor: At være alene er en tilstand du ikke kan gøre noget ved, den er påtvunget dig af livet eller skæbnen. Mens det at være ensom er et valg, et udtryk for sjusk og selvtilstrækkelighed. For at få et rigt liv er det afgørende at leve uden for megen angst. Mennesket er lavet af stål, men de 99,9 procent bliver aldrig klar over hvor stærke de er.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s