Alle kan lande på månen med Google

Som et gigantisk øje glor fuldmånen på os fra rummets dyb. Og vi har altid bare kigget tilbage på jordklodens makker. Lige indtil 1969, da Neil Armstrong tog sine første, store skridt på månen. Men det er både dyrt og bøvlet at besøge månen på egen hånd, så derfor tilbyder Google nu den næstbedste løsning. Den hedder Google Moon.

Alle kan besøge klodens fjerne egne med computerprogrammet Google Earth. Og så er det gratis. Det viser luftfotos af badesteder ved sommerhuset i Sverige eller det syvstjernede hotel i Dubai. Men nu kan vi også lege astronauter til aftenkaffen. Med Google kan vi lande på månen og følge USA’s fem månelandinger ned til mindste detalje. Med andre ord kan vi selv besvare store spørgsmål som mennesket altid har stillet.

moon_galilei.jpg

Er der liv på månen? Er der mon bjerge? Spørgsmål, som den nysgerrige videnskabsmand Galilei også måtte have svar på i 1609. Og heldigvis for Galilei var kikkerten lige blevet opfundet. En frostklar vinternat i den italienske by Padua, rettede han derfor sit nye teleskop mod himlens blinkende øje. Hans kikkert forstørrede fuldmånen 30 gange. Og for første gang nogensinde så han, at der var bjerge på månen.

Panoramafoto og månefilm
Månen vender altid samme side mod jorden, og der er langt derud. 380.000 kilometer. Afstanden svarer til, at Supermands flyver ti gange rundt om jorden. Men på trods af den store afstand, kunne Galilei tegne månen. Og tegningerne blev hans første landkort over månens forside.
Google Moon har en meget høj billedkvalitet. Den præsenterer panoramafotos, lyd og film om astronauterne, og viser blandt andet, hvor de satte det omstridte flag.

Alle nysgerrige netbrugere bør besøge måneprojektet Google Moon. Hjemmesiden er særlig kræs for folk, der står og mangler kulørte beviser for, at amerikanerne virkelig var på månen. Der er nemlig nogle, der mener, at hele Apollo-missionen til månen var snyd og humbug.

Nørdernes paradis
Google Moon projektet blev søsat sidste år. Det er et samarbejde mellem den amerikanske organisation for rumfart, NASA, og Google, som holder til i nørdernes paradis, Silicon Valley. På NASA’s hjemmeside står der, at Google Moon er lavet for astronomer, professionelle og amatører, som vil ‘efterligne’ missionerne til månen.

Men vi andre kan også sagtens være med. Bare klik ind på linket, og gå en tur på månens overflade. Se, hvor Apollo 11 landede, og find stedet, hvor astronauterne tog det kendte billede af deres støvleaftryk i månens støvede sand.
Inden længe vil Google også lægge både månen og Mars ind i Google Earth. Og man kan allerede se stjernehimlen i den seneste version, Google Sky.

fflag.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s